ja sam dosta zainteresiran za to, ali po mojem saznanju, ti paneli nemaju tako dug zivotni vijek da se mogu isplatiti, tocnije, s vremenom gube na punjivosti i to rapidno pada tako da se u globali ne isplati. e sad, vjerujem da su nasi pametni znanstvenici izmislili i bolje rijesenje, tj. kako imam doma 8 vecih kolektora i koristim ih za toplu vodu (godisnje upalimo bojler 10 - 20 dana, ovisno kakva je zima, posto rezervar od kolektora izdrzi 3 dana), primjetio sam da svaka nova generacija izlazi svakih 2-3 godine koja daje po 30% bolje rezultate.
Za struju je potrebno malo vise kolektora i drugacija je tehnologija, te im je vjek trajanja kao sto sam spomenuo kraci - iako je to jako primamljivo i sigurno bliska buducnost. ja planiram stavit citav krov pod panele za struju, al cim dodju malo kvalitetniji na trziste, jer on mora izdrzati bar 10 godina, da se novcano isplati jer je struja - jeftina, kad uzmemo u obzir da ja trebam bar 6m x 6m za neku osnovnu potrosnju, ne pre veliku. Druga bitna stavka je akumuliranje struje - akumulatori, koji opet drasticno povecavaju cijenu citavog sistema jer je njima isto kratak vijek, a jedan akumulator kosta ko mjesecno rata za struju, a ti ih trebas 10-tak minimalno, tako da ne ostanes bez struje kad dodje malo oblaka.
plus je sto mozes prodavati struju HEPu, al tu ne pricamo o nekim extra iznosima.tako da se na to ne racuna previse.
ova tehnologija je extra, al mislim da se treba jos malo usavrsiti.
mnogi se zapustaju u to a ne informiraju se dovoljno ili neznaju pa se malo zeznu, tj. odu u globali - u minus